Tänk om Hälsingland var självförsörjande på livsmedel. Seminarium 3 – Lokala livsmedel till offentliga kök och restaurang.

Tänk om Hälsingland var självförsörjande på livsmedel..

Att främja lokal livsmedelsförsörjning och civil beredskap är en samägd utmaning, och kräver samägda lösningar från jord till bord. Därför bjuder vi nu in aktörer från hela livsmedelskedjan att delta i en seminarieserie i fem delar om gemensamma framtidsvisioner för mera självförsörjning av livsmedel i Hälsingland.

Seminarium 3 – Lokala livsmedel till offentliga kök och restaurang:

Vi följer upp seminarierna om primärproducenten och livsmedelsförädling med en dag där storkök och restaurang står i fokus. Dagen börjar med ett besök till Bollnäs Folkhögskola och vardagen i ett offentligt storkök. Medverkar gör också Johanna Björklund, lektor vid Örebro universitet som forskar om hållbara måltider med fokus på bland annat offentliga kök och skollunchen som pedagogiskt verktyg. Därefter fortsätter vår matresa mot världsarvsgården Gästgivars i Vallsta som driver café- och restaurangverksamhet med fokus på lokala råvaror.

Målgrupp är primärproducenter, verksamma inom livsmedelsförädling, storkök, restaurang och dagligvaruhandel, intresseorganisationer samt politiker och tjänstemän (exempelvis kostchef, beredskaps-, miljömåls- eller upphandlingsansvarig).

Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på fika och lunch av lokala råvaror. Anmälan krävs och sker till info@voxnadalen.org eller via telefon/sms till 070 – 191 35 06. Vi behöver din anmälan samt information om ev. kostönskemål senast den 6 februari.

Seminarieserien genomförs med stöd från Svenska Lantbruksveckans fond till projekt som främjar de gröna näringarnas ställning i samhället.

Program:

När: 11 februari 2025, kl. 09:00 – 16:00.
Var: Bollnäs Folkhögskola (Skolallén 10, Bollnäs).
Obs! Efter lunch och framåt fortsätter dagen på Gästgivars i Vallsta (Gamla Orbadenvägen 29, Vallsta).

09:00 Samling och morgonfika på Bollnäs Folkhögskola. Vi möts upp i huvudentrén.

09:30 Studiebesök till folkhögskolans kök. Vi får en guidad tur i det offentliga storkökets vardag med möjligheter och utmaningar kring att inkludera lokala livsmedel i måltiderna.

10:30 Hållbara måltider i det offentliga köket, Johanna Björklund,
Örebro Universitet. Johanna Björklund är universitetslektor och programansvarig för måltidsekologprogrammet. Hennes forskning handlar om hållbar mat med fokus på offentliga kök och skolmåltiden som pedagogiskt verktyg.

11:45 Lunch i Folkhögskolans matsal.

12:35 Avfärd till världsarvsgården Gästgivars i Vallsta. Resa sker i egen bil. Samåk gärna med andra deltagare.

13:15 Studiebesök till Gästivars restaurang- och caféverksamhet. På världsarvsgården Gästgivars har den gamla ladugårdsbyggnaden gjorts om till kök och café. Här serveras både mat och fika med fokus på närodlat, lokalt och smakfullhet.

14.15 Workshop – Framtidsvisioner för mera lokala livsmedel i Hälsingland. Fika och samtal i mindre grupper under ledning av Sanna Barrineau, doktorand i miljökommunikation, Uppsala universitet och Anders Persson, Hälsinglands Utbildningsförbund.

15:45 Uppsamling kring gemensamma framtidsvisioner. Hela gruppen samlad.

16:00 Programmet avslutas.

Kommande seminarium:

27 mars 2025 – Lokala livsmedel i dagligvaruhandel. Bollnäs Folkhögskola.
14 maj 2025 – Konsumentperspektiv och offentlig sektors roll för ökad lokal självförsörjning och civil beredskap. CFL i Söderhamn.

 

Share this post
Facebook
X
LinkedIn

More updates

Mistra Environmental Communication presents at the grand seminar: Exploring the complexities and potentials of environmental communication

Critical and Creative Approaches to Environmental Communication – Storytelling as, and for, Sustainability

Praktiska verktyg och forskning om dialog och samverkan inom hållbarhetsomställningen

SAVE THE DATE! Exkursionsserie: Variationsrikt familjeskogsbruk

Tänk om Hälsingland var självförsörjande på livsmedel

Save the date! Seminarieserie om livsmedelskedjan i Hälsingland.