Hållbarhetsomställningen är omstridd. Det finns olika uppfattningar om hur den ska gå till och vilket samhälle den ska leda fram till. Dialog mellan meningsmotståndare är en viktig förutsättning för att omställningen ska uppfattas som legitim både av dess förespråkare och kritiker.
Forskning visar att enskilda dialoger kan ha en konstruktiv roll i omställningen under förutsättning att de har en medveten design och ges tillräckliga resurser. Dock visar forskning även att dialoger för ofta sker i projektform med liten koppling till längre och mer genomgripande politiska skeenden.
Vi har, för att hantera problemet med isolerade dialoger, utvecklat ett verktyg för att kartlägga dialogsystem. Det kan användas för att beskriva och bedöma dialoger inom hållbarhetsomställningen utifrån ett systemperspektiv. Det ger stöd för att beskriva kommunikationskvaliteter inom dialogaktiviteter samt för att bedöma kopplingar mellan olika aktiviteter i ett system. Verktyget möjliggöra även identifiering av utvecklingsområden utifrån beskrivningen av dialogsystemet. Verktyget är ämnat att användas av dig som arbetar med, eller ansvarar för, dialoger inom hållbarhetsomställningen. Det kan användas av verksamma inom offentlig förvaltning, civilsamhälle, näringsliv och akademi.
Exempel på kartläggning